Startsida / Inlägg

Pappas pärlor ställer ut blommor – mitt i Stockholms spelhjärta

av Effie Karabuda
Foto: Alfred Rombo

Han ställer ut på gallerier i Paris och har 134 000 följare på Instagram. Nu finns Johan ”Pappas pärlor” Karlgrens pixelkonst i Stockholms hetaste spelkvarter.

”Pikmin”, ”Plants vs. Zombies”, ”Pokémon”, ”Sonic” och såklart ”Super Mario”. Inne hos Stockholmsverken på Rosenlundsgatan 29C har man samlat 68 pärlade blommor från många folkkära titlar, men också från lite mer obskyra klassiker. Piranha plants trängs bredvid växter som ”kanske en av tusen känner igen”, enligt pixelkonstnären själv. Johan Karlgren, mer känd som Pappas pärlor, har verkligen hittat rätt ställe för sin installation. 

Kvarteret kring Södra Station är den plats i världen som har flest spelföretag per kvadratmeter. Majoriteten av alla som passerar genom innergården lär ha koll på konsten i de gamla industrifönstrena. Men det är inte bara anställda på Fatshark, Snowprint och Paradox som kan ta del av det inglasade blomsterarrangemanget. Utställningen är öppen för alla. 

– Det är väldigt tacksamt att ställa blommor i grupp. Alla kan se att det där är en kruka och en blomma. Till och med de som inte har ett spelintresse kan tycka att det är kul, säger Karlgren. 

Foto: Alfred Rombo

Pappas pärlor har, mycket tack vare sin stora plattform på Instagram, nått långt utanför Sveriges gränser. Nästan 90 procent av det som säljs i webbshoppen fraktas till andra länder. Intresset är så pass stort att Karlgrens veranda i Motala ofta fylls med saker som ska packas och skickas iväg – till frugans stora förtret. 

Vad som började som pyssel med dottern Zelda för sex år sedan har blivit en minst sagt framgångsrik karriär. Karlgren ställer just nu ut sin konst i ett galleri i Paris (dit han tyvärr inte fått åka på grund av pandemin) och kan sälja vissa av sina tavlor för omkring 25 000 kronor. Men dottern har inte alltid gillat uppmärksamheten som pappa fått. 

Foto: Alfred Rombo

–  Hon har gått från att absolut inte vilja se pärlor och skämmas över sin pappa, till att förstå att jag mår bra i mitt liv och mitt arbete. Även om jag är stressad ibland. Jag hoppas och tror att hon är stolt över mig.

”Hobbyn som ballade ur” gör att Karlgren idag kan kan leva bra på sina verk. Men trots att fritidsintresset blivit ett jobb känner han fortfarande lust och glädje när han pillar med pärlplattorna. Drivkraften har aldrig varit att tjäna pengar eller bli igenkänd på gatorna. Det sistnämnda sker dock oftare i storstäderna än hemma i Motala. Där kan Sveriges pixelkung gå till matbutiken i mjukisbyxor utan att behöva ta en selfie med ett fan. 

Frun Maria är också alltid redo att ta ner sin man på jorden. Hon jobbar som samtalsterapeut i ett barntraumateam, vilket fungerar som en bra reality check. 

– Hon räddar liv och jag kan ha problem med ett pärlplattefoto i motljus. Det går inte att jämföra. Jag hoppas i och för sig att jag kan göra skillnad genom att glädja människor. Men man ska inte ta sig själv på så stort allvar.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB