Startsida / Inlägg

16-årig hacker la upp skämt-spel på Steam

av Effie Karabuda
watchpaintdry

16-åriga Ruby Nealon lyckades infiltrera Steam och publicera sitt spel ”Watch Paint Dry” – allt för att uppmärksamma plattformens säkerhetsbrister. 

I helgen lades det plötsligt upp ett spel på Valves digitala distributionsplattform Steam med namnet ”Watch Paint Dry” – som gick ut på att stirra på en vägg och se på när färg torkar. Spelet hade hamnat där helt utan Valves vetskap och skulle släppas 1 april. Det tog ett bra tag innan spelet togs bort.

Hjärnan bakom jippot är 16-åriga engelsmannen Ruby Nealon som berättar att spelet egentligen bara var ett verktyg för att kunna uppmärksamma Valve på sina brister i systemet. Nealon menar att i princip vad som helst kan laddas upp på Steam och har försökt att varna Valve om detta flera gånger, men de svarade inte på hans mejl förrän han lockade till sig uppmärksamhet genom sina hacker-skills.

Vem är då Ruby Nealon som fick tag på Steamworks (ett publiceringsverktyg) och lyckades trolla giganten Valve? Han är minst sagt ett geni. Nealon är en 16-årig universitetsstudent som tog gymnasieexamen redan vid 14-års ålder. Han började redan som 11-åring att hjälpa företag hitta svagheter i sina system som lätt går att utnyttja, bland annat Microsoft.

Trots att Nealon är en hacker av rang och har arbetat (ofta obetalt) med cirka 100 olika seriösa företag, håller han ändå fast vid sin känsla för humor. Nealon berättar för Kotaku att han var nära på att kalla sitt 1 april-skämt för ”Half-Life 3” bara för att skapa panik på internet. Men i slutändan vågade han inte lura folk att det efterlängtade skjutarspelet äntligen var på väg – i fall att någon skulle stämma honom. Ruby Nealon är ju trots allt bara 16 år.

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Aftonbladet är en del av Schibsted och du loggar in på Aftonbladet med ditt Schibsted-konto. Läs mer här.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Ylva Niklasson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB