Startsida / Inlägg

Min kärleksförklaring till spelens kvinnor

av Effie Karabuda

Idag är det internationella kvinnodagen och det innebär inget annat än en tokhyllning av Effies bästa hjältinnor.

Vi väljer ofta att lägga fokus på hur problematisk kvinnoporträtteringen är i spel – studsande bröst, knappt synliga kläder (jag tittar på dig Quiet) och de flesta är antingen strippor eller prostituerade som våldtas och mördas. Det låter ju så in i bängen deprimerande att jag bara vill gå och gräva ner mig själv i ett hål och dö. Visst kan det stämma in på vissa fall, men den sortens porträttering passerar faktiskt inte under radarn längre.

Faktum är att spelens värld rymmer många av mina främsta kvinnliga förebilder. Vare sig de råkar visa lite sideboob eller inte. Jag skulle kunna lista minst tio stycken, men här är min SUPERTRIO av ”ta ingen skit”-hjältinnor.

Lara Croft (Tomb Raider)
lara2

Lara, min kära vän, jag ska följa dig genom eld och vatten. Över land och hav. Jag ska älska dig tills hjärtat slutar slå. Från det högsta…Vänta? Det där känns som en låttext? Eh. Hur som helst, jag har dyrkat dig ända sen du hade dina kantiga polygonbröst – som nu tack och lov ser fullt normala ut. Du gick från en kallblodig och äventyrslysten arkeolog som sköt ner T-Rex utan att tveka, till en mänsklig lönnmörderska med ett enormt känsloregister. Att kunna slåss för livet mot muskelknuttar och samtidigt visa en sensibilitet i kluriga situationer är mer än beundransvärt.

Morrigan (Dragon Age)

morrigan_kfga

Vadå hjälpa den där stackars pojken som är besatt av en demon? Haha, nej! Låt honom dö! Det är den snabbaste lösningen. Morrigan har inte tid för att bry sig om andra när hon strider för sitt livs viktigaste uppdrag – att rädda Ferelden från the archdemon. Osympatiskt? Ja. Badass? JA. I slutändan gör hon det enda rätta för den goda sidan av saker och ting, oavsett hennes brutala tillvägagångssätt. Hennes råa ärlighet och integritet är något alla borde inspireras av.

Ellie (The Last of Us)

last-of-us-ellie

Det är inte lätt att stå på sig och våga ta plats mitt under en omvälvande zombieapokalys – men Ellie är den mest hårdhudade 14-åringen man kan hitta. Hon har självdistans, men kanske framförallt distans till sin kompanjon Joel som är lite… tja… traumatiserad och till en början ganska svår att närma sig. Ellie hanterar det mesta med humor och slagfärdighet, men är i grund och botten bara en tonårstjej med samma ängsliga osäkerheter som vem som helst. Och det är just den brytningen som gör henne så minnesvärd.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB