Startsida / Inlägg

Norrländska ”Unravel” får en uppföljare

av Effie Karabuda
unravel1

EA väljer att förlänga samarbetet med den Umeå-baserade studion Coldwood. Deras nästa projekt blir en uppföljare till det oerhört populära plattformsspelet ”Unravel”.

Electronic Arts headhuntade norrländska Coldwood och deras ”Unravel”. Nu väljer speljätten att fortsätta stödja indiestudions nästa projekt – i kontraktet ingår nämligen en uppföljare till succén. Vice vd Patrick Söderlund säger att EA älskar att arbeta med kreativa och passionerade utvecklingsteam, oavsett om det är inom deras egen koncern eller med partners. Söderlund och EA är därför väldigt nöjda över att fortsätta arbetet med Umeå-utvecklarna.

Trots en del blandade recensioner (jag klagade till exempel på kontrollerna) blev ”Unravel” ändå en framgångssaga. Det känns alltså ganska rimligt att EA återigen storsatsar på konceptet i och med alla lovord som rasade in. Personligen hoppas jag att det här blir en möjlighet för Coldwood att slipa ytterligare på sina färdigheter och fixa allt som kändes otajt i första delen av serien.

”Unravel” hade nog den bästa (om än omedvetna?) marknadsföringen någonsin. I samma stund som Martin Sahlin klev upp på E3-scenen med darriga händer, hållandes garnfiguren Yarny och pratade engagerat om ett plattformsspel i den svenska idyllen – smälte hela gamingvärlden. Sedan dess gjorde fansen sina egna Yarnys och la upp oändligt många bilder på sociala medier. Hajpen inför släppet var helt sinnessjukt stor.

Frågan är om man kan återskapa den här stämningen inför ”Unravel 2”? När första spelet utannonserades hade vi aldrig sett något liknande. Mysigt! Svenskt! Bedårande! I kontrast till de mer brutala plattformsspelen där man ska utplåna monster, handlade Yarny kort och gott om att försiktigt ta sig fram med hjälp av sin garntråd i murriga skogar.

Men nu vet vi vad för äventyr som väntar oss. Den här gången kommer inte uppföljaren kunna kraschlanda rakt in i folks hjärtan på samma sätt.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB