Startsida / Inlägg

”BubblesDelFuego” spelar snabbt för välgörenhet

av Effie Karabuda

Watch live video from GamesDoneQuick on www.twitch.tv

Sommarens största streamingevent för välgörenhet är igång – Games Done Quick. ”BubblesDelFuego” är med och spelar igenom ”Fallout 4” på mindre än en timme. 

Två gånger om året är det dags för eventet Games Done Quick då hela spelvärlden sitter bänkad framför dator- och tv-skärmarna. Sommarens sändning pågår 3-10 juli utan avbrott och går ut på att spelare ska ”speedrunna” – det vill säga spela igenom ett spel på så kort tid som möjligt. Det spelas alltifrån från gamla och obskyra till nya och kommersiella titlar. Upplevelser som vanligtvis kan ta över 10 timmar skalas ner till 5-10 minuter.

Allt sker live samtidigt som tittarna donerar pengar till ett välgörande ändamål. I år går alla slantar direkt till Läkare Utan Gränser. Förra gången samlades det in hela 1,2 miljoner dollar och mycket tyder på att summorna kan nå samma siffra under den här veckan. Tucker Olinsky från USA, eller BubblesDelFuego som han är känd som, är en av alla streamers från världen över som ska vara med och delta.

– Games Done Quick är en fantastiskt plattform med en enorm publik och också ett perfekt tillfälle oss gamers att visa upp vår talang och hobby. Det här hjälper till att bredda communityt. Dessutom tror jag att jag är en bra representant för någon som jobbar flitigt och övar mycket, säger Olinsky.

gdq

Tucker Olinsky har hållit på med speedrunning i flera år och det hela började med ”Portal” på Xbox 360  – på den tiden använde han sin analoga väggklocka som tidtagare. Nu är han etablerad i streamingkretsar och har flera spel på sitt CV.

– Jag ser det inte längre som en utmaning att bara göra något som jag älskar. Men i början är det vanligt att det är svårt att hålla sig lugn och fokuserad när det här kräver så mycket tid, övning och tålamod.

På fredag är det dags. ”BubblesDelFuego” drar igång kl 1:59 svensk tid med Bethesdas actionrollspel ”Fallout 4”. I och med spelets enorma popularitet lär han ha många ögon på sig.

– Att välja ”Fallout 4” kändes väldigt naturligt eftersom att jag älskar Bethesdas spel. Efter att ha gått igenom spelet flera gånger så insåg jag att det faktiskt är en ganska trasig speedrun, och har därför stor potential att jaga upp både mig själv och publiken.

bubblesdelfuego
”BubblesDelFuego”

Olinsky har kört igenom spelet en gång för skojs skull för att förstå mekaniken, därefter har han genomfört 60-70 stycken fullständiga speedruns och antal försök är uppe i 800. Det gäller att hitta buggar och utnyttja spelets brister för att ta sig snabbt framåt. Just nu är han ”Fallout 4”-världsmästare och har en tid på 49 minuter och 12 sekunder – men trots pressen på att upprätthålla sina fantastiska resultat är han ändå inte nervös inför sändningen.

– Jag har gjort det här ett bra tag, så nervositeten är inte ett så stort problem som många skulle kunna tro. Fast vad som händer i mitt huvud innan sändning varierar ganska mycket. Jag tänker på om spelet kommer att funka, om jag kan förklara allt, hur många som kommer att titta, om jag är vid god hälsa och om publiken kommer att uppskatta spelet och så vidare.

Förutom intresset för speedrunning arbetar Tucker Olinsky med kvalitetssäkring för en spelutvecklare och tar hand om relationer med media. Men i nuläget vill han satsa allt på att utveckla sin egen gamingkanal på Twitch.

– Att streama min speedrunning och när jag bryter ner spel är fortfarande ganska nytt för mig. Men det känns jättekul! Så jag ska bara låta min kanal växa ett bra tag framöver.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB