Startsida / Inlägg

Skyll inte festivalvåldtäkter på tv-spel

av Effie Karabuda

kronikabravalla
Foto (bilden på Bråvalla): Stefan Järrevång
Ännu en gång säger någon att tv-spel gör våra barn till våldtäktsmän och mördare. Istället för att inleda mitt försvarstal har jag hittat en lösning på problemet…

Det är så lätt att skylla allt på tv-spel. Precis som Grotesco en gång skämtade om att allt var bögarnas fel instämmer moraltanter och gubbar i att alla våldtäkter och mord går att härleda till spelen. Kriminologen Maria Dufva frågar sig själv i en debattartikel i Aftonbladet (6/7) var vi hamnar om tio år när våra ”GTA”-spelande barn blir äldre och lever ut värderingar som uppmanar till våldshandlingar. Är det dessa 8-åringar som växer upp och våldtar i publikhavet på festivalen Bråvalla? Nej, inte om föräldrarna engagerar sig i ungarnas spelande och uppfostrar dem väl. Jag vägrar att ta den här diskussionen och skriva samma krönika om och om igen.

Istället har jag en idé som någon utvecklare kan få helt gratis (eller tja, vi kan snacka om det sen…). Tänk om spelet ”Bråvalla” fanns. Man spelar som en tjej. Inledningsvis får man välja kläder inför den stora musikfestivalen – du försöker envist att ta på dig en kjol men skärmen blinkar i rött med skylten ”VARNING! Är du säker? En kjol kan öka risken för våldtäkt”. Därefter får du navigera bland fulla män som kladdar på dig och rycka bort händer som närmar sig dina trosor. Under spelets gång har du en orosmätare som du måste hålla koll på. Om en okänd man står för nära dig under en längre tid stiger rädslan och du måste hitta en väg därifrån.

Spelen är inte boven i dramat. Om man utnyttjar den interaktiva plattformen på rätt sätt kan vi till och med motverka våldtäkter och diskriminering. Föräldrars ignorans för mediets potential gör att den här debatten kommer upp på tapeten för miljonte gången. Vet ni inte att spel kan hjälpa oss förstå utsatta personers situation? I till exempel ”Dys4ia” spelar man en transperson som varken känner sig hemma på tjej- eller killtoan – något som gett många spelare en omskakande upplevelse.

Bara för att barnen slutar lira ”GTA 5” så kommer inte antalet våldtäkter på festivalerna att minska. Och mitt hittepå-spel “Bråvalla” kommer antagligen inte att utrota alla våldtäktsmän. Eftersom spelen aldrig har varit problemet.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB