Startsida / Inlägg

Ny statistik: ”Pokémon Go” förlorar miljontals spelare

av Effie Karabuda
pokeanvandare

Intresset för ”Pokémon Go” har börjat svalna. Spelet som fick ihop 75 miljoner spelare på bara två veckor har nu tappat rejält med användare.

För bara en månad sen var ”Pokémon Go”-hysterin total. Så fort jag öppnade min ytterdörr stod det en liten 12-årig parvel och fångade Rattata vid en sopcontainer. I augusti ser läget helt annorlunda ut. Folk börjar skolan eller jobbet, glömmer bort fenomenet och hajpen dör stadigt ut.

Nyligen släppte Bloomberg statistik med analyser gjorda av Apptopia som tyder på att antalet ”Pokémon Go”-spelare har minskat något enormt. Spelet hade sin peak under mitten av juli då siffrorna låg på cirka 45 miljoner spelare varje dag. Nu är vi nere på 30 miljoner användare dagligen.

dailyuserspoke

Det här är inte direkt ett drömscenario för spelskaparna Niantic, men det är inte heller någon större ekonomisk katastrof. De flesta apputvecklare mäter nämligen antalet användare månadsvis, eftersom att det är svårt att få folk såpass beroende att de måste konsumera appen varje dag.

Ärligt talat, hur många trodde att hajpen skulle hålla i sig? Jag har alltid anat att engagemanget skulle sjunka när vädret väl slår om och det blir riktigt grått och trist där ute. Men vändningen skedde tidigare än förutspått. Många av oss verkar alltså ha fått tillräckligt med adrenalinkickar av sommarens pokémonjagande och är mätta nu till hösten.

Det hela lär puttra på i några månader till och statistiken kommer att klättra uppåt när spelet släpps i fler länder. Men efter ett tag har de nyfrälsta användarna lämnat och bara den lojala fanbasen kvarstår. Appen kommer inte att bli en seglivad historia – det visar statistiken redan nu. Däremot tvivlar jag på om vi någonsin kommer att få uppleva ett lika stort spelgenomslag inom en snar framtid. ”Pokémon Go” må vara en one-hit wonder, men en satans bra en.

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB