Startsida / Inlägg

Barnspelen är min snuttefilt

av Effie Karabuda
barnspelkrönika

Det är en fantastisk känsla att ta emot oförskämt mycket beröm utan att knappt ha åstadkommit något. Inget annat kan få mig att må så prima som barnspel.  

Jag är 21 år och fullt medveten om att det finns en tydlig gräns för regression. Jag kan inte längre sova med en nallebjörn eller bli ihoprullad i mitt duntäcke som en liten burrito (okej, det sistnämnda hände faktiskt häromdagen…) i hopp om att landa i barndomens öppna armar, om det så är för en kort stund. Men jag har märkt att det finns ett sätt att komma förbi det där. Jag har hittat ett sorts nappsugande som faktiskt är socialt acceptabelt för min ålder: barnspelen.

Det finns inga prestationskrav när jag spelar något som är utvecklat för en 7-åring. Det är 100 procent hakuna matata. I ”Minecraft”-kopian ”Dragon Quest Builders” samlar jag material och bygger upp ett eget samhälle, samtidigt som jag lite slappt slår ner fiender i form av blå slembollar och sprattliga skelett. Så fort jag lyckas genomföra en uppgift blir jag upphöjd till skyarna av karaktärer i min omgivning. Komplimanger och troféer haglar över mig. Hittade du en träpinne? Otroligt! Satte du in en dörr i det där hålet? GENI! Planterade du en blomma? Ge henne ett Nobelpris!!

I stället för att lägga timmar på misslyckade smygartaktiker i ”Battlefield 1 som får mig att banka sönder tangentbordet av ilska, borde jag bara nöja mig med att leta efter små bär i Square Enixs byggspel i lugn och ro. Det sistnämnda gör mig ju fullkomligt genomlycklig och får mig att se på världen ur ett ljusare perspektiv. Barnspelen har en slags läkande effekt. Tänk alla terapitimmar som jag sparar in när jag samlar bananer i ”Super Monkey Ball” eller får dinosauriemonster att helt smärtfritt dansa disco i ”Ratchet & Clank”.

Jag tänker ofta på alla kids som slumrar sött i sina vagnar och hur de inte har vett nog att inse vilken soft tillvaro de lever i. Men såklart, de har ju inte fått smaka på vuxenlivets tvång än. Jag vet att jag inte kan göra som dem. Att pressa ner mig i den där Bugaboo:n vore inte helt friskt, men då är barnspelens varma famn det perfekta alternativet.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB