Startsida / Inlägg

Han har spelat i 385 timmar – men inte klarat den svåraste ”Mario Maker”-banan

av Effie Karabuda
mariomakermoor

I ”Super Mario Maker” bygger man banor på gott och ont. En spelare har skapat en level som är så svar att han själv inte klarar av den – trots 385 timmars övning. 

”Mario Maker” är mest känt för sitt växande community där spelarna kan dela med sig av sina kreationer världen över. Vem som helst kan publicera sin ihopsnickrade bana med klassiska ”Super Mario”-element – men bara om man lyckas klara den själv först. Braden Moor kämpar fortfarande med att klå sitt eget verk. I tio månader och 385 timmar har han plågats. I totalt 16 dygn av hans liv har han dött om och om igen i hopp om att nå slutet av banan men aldrig lyckats.

”Trials of Death” är namnet på Moors extremt svåra level i ”Super Mario Maker”. Anledningen till att banan kom till från första början, är hans lust för spelmediets möjligheter. ”Jag har alltid tyckt det varit underhållande att försöka få tv-spelen att nå en viss gräns. Oavsett om det handlar om en highscore, snabb tid eller att bara genomföra 100 % av innehållet. Jag vill alltid avsluta ett spel och känna att det är fullbordat”, berättar Moor för den amerikanska sajten VICE.

Fascinationen för att tänja på gränserna kan vara Moors morot till att orka fortsätta med projektet. Han förutspådde att ”Trials of Death” skulle ta 500 timmar att bygga. Han hade rätt. Banan kräver dessutom mycket av personen som sitter med handkontrollen. Timingen är betydelsefull och att missa en enda liten pixel kan få förödande konsekvenser. Det räcker inte bara att hoppa och ducka från eldbollar – utan man måste använda föremål och fiender på sätt som spelet egentligen inte är gjort för.

En gång var Moor närmare än någonsin att gå i mål. Han hade kommit långt in i leveln och besegrat en drös milstolpar. Ångesten och självförtroendet hade aldrig varit starkare. Han var tvungen att pausa spelet ett tag och andas. När han skulle fortsätta gick allt i kras.

”I stället för att trycka på play, råkade jag trycka på start over-knappen”, säger Moor.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB