Startsida / Inlägg

LISTA: 5 klassiska julspel vi minns

av Effie Karabuda
julspel

Det var faktiskt bättre förr. Dagens julpyntade appar kan inte mäta sig med retrospelens brutala tomtenisse-mord. De här klassikerna vet hur man firar jul… 

Idag får vi nöja oss med vinterklädda fåglar i ”Angry Birds” och något halvsorgligt pepparkaksgevär i ”Gears of War 4”. Vi ser bitterljuvt tillbaka på retrospelens guldår och tänker ”var är alla nisserumpor?”. Sanningen är att för bara några tiotals år sedan bjöd spelen på en helt annan julstämning…

1. Home Alone (1991) – NES, SEGA Genesis m.fl. 

Precis som i filmen med samma namn, har Kevin blivit lämnad ensam hemma under julhelgen. Han måste nu se till så att tjuvarna The Wet Bandits inte bryter sig in och snor dyrbara saker. Spelaren ska undvika att bli tillfångatagen av bovarna Harry och Marv under 20 minuter.

Genom att gillra olika fällor med hjälp av föremål utspridda i huset gör man det svårare för The Wet Bandits att ta sig fram, eftersom att de snubblar på dem och blir medvetslösa. Det går också att ta skydd genom att gömma sig.

Spelet är känt för sin klassiska game over-skärm med Kevin bredvid pratbubblan ”Oh no!”.

2. Christmas Lemmings 1991 (Amiga)

Originalspelet ”Lemmings” lanserades 1991, och släppte därefter en juldemo vid namn ”Christmas Lemmings”, som snabbt blev populär. Spelet går ut på att få människoliknande fjällämlar (de ser typ ut som marsvin, mvh /google-mästaren…) förbi diverse hinder för att ta sig till utgången. Det här gjorde man med hjälp av typiska fjällämmel-skills (ett ord jag aldrig trodde att jag skulle skriva) som till exempel grävande och byggande.

I julversionen guidar man de små varelserna iklädda tomtedräkter genom snötäckta landskap. Det kanske låter gulligt, men det är precis lika svårt att undvika massaker med eller utan tomteluvor.

3. Elf Bowling (1998) – PC

Tomtens små nissar har gått ut i strejk och det är dags för tomten att ge igen – på ett oroväckande grovt sätt. I ”Elf Bowling” använder vår skäggiga julgubbe sina nissar som bowlingkäglor och gör allt för att få till flera blodiga strikes.

Som grädde på moset hoppar hans hjälpredor fram ibland och hånar sin chef genom att visa baken. Ibland skuttar också en vit liten kanin förbi på banan och bajsar. Och det finns även en stackars ren som man kan slå ner med hjälp av sitt bowlingklot. God jul, allihopa!!

4. Frosty’s Busy Night (1990) – Commodore 64

Vår spralliga snögubbe, Frosty the Snowman, har blivit skickad till Nordpolen av tomten för att jobba som någon slags springpojke. Han får i uppgift att ta sig till grottan där nissarna håller hus, och ta tillbaka alla klappar till sin boss. På vägen måste spelaren undvika hinder som kan förvandla Frosty till en ljummen liten vattenpöl :(

Spelet var helt gratis och ingick i en kopia av ”Your Commodore”-magasinet.

5. Santa’s Xmas Caper (1990) – Commodore 64

Jag anar en väldigt tacksam dramaturgi i konflikten mellan tomten och hans nissar, som många spelutvecklare försökte utnyttja. I ”Santa’s Xmas Caper” har nämligen julens hjälte fått sin gröt spetsad(!) av sina lärlingar. Tomten är alldeles för packad på rödvin för att kunna styra släden och dela ut julklappar i tid, så därför måste spelaren försöka rädda situationen. Sånt som händer.

Det gäller att skjuta snöbollar på allt som flyger i ens väg; julgranskulor, pingviner, polkagrisar och miniflygplan. Se bara upp så du inte krockar in i något och saboterar hela julen. Man vill ju ändå göra tomten stolt.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB