Startsida / Inlägg

Glädjebeskedet: Nu får ”Battlefield 1” kvinnliga soldater

av Effie Karabuda
inthenameofthetsar

Svenska DICE vågar rucka på krigsspelsnormen. I det nya ”Battlefield 1”-tillägget ”In the name of the Tsar” kommer kvinnorna äntligen att få tåga in på slagfälten. 

Igår kväll släppte Stockholms-studion DICE en rejäl bomb. Nytt nedladdningsbart material kommer att släppas till det hyllade skjutarspelet ”Battlefield 1”. Men det bästa av allt; spelpaketet kommer att fokusera på de ryska trupperna och deras kvinnliga soldater. På omslaget poserar en tjej med rakat huvud och ett gevär på ryggen – en syn som inte är alltför vanlig inom den här typen av våldsgenre.

Att introducera kvinnor i spelet kan ses som en historisk vinkning till de ryska kvinnliga bataljonerna som faktiskt bildades kring hösten 1917. Soldaten Maria Bochkareva fick regeringen att skapa Russian Women’s Battalion of Death (hur mäktigt namn?) och uppmuntrade många andra av sitt kön att delta i kriget. Totalt tjänstgjorde ungefär 5000 kvinnor i den här militära enheten.

Bemötandet av den nya inriktningen har varit övervägande positiv, vilket kanske kan komma som en chock efter det senaste ”Call of Duty”-dramat. Då uttryckte flertalet gamers hat kring tjejkaraktärer i seriens nästa andra världskriget-spel.

Visst, en del kommentarer som ”Can Dice AT LEAST make the female soldiers hot, and not make them look like ugly brutes?” har cirkulerat. Men för det mesta verkar ”Battefield”-communityt vare snäppet mognare än ”CoD”-gänget. Personligen tycker jag att det här är asfett.

”In the name of the Tsar” kommer att vara spelbart på EA Play i juni och släpps senare i augusti. Vi lär också få ännu mer info, bilder och trailers på E3 om bara några veckor.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB