Startsida / Inlägg

Inget är mer otacksamt än att vara mamma i tv-spel

av Effie Karabuda
mother_brothers

Grattis på Mors dag, alla grymma mammor där ute! Jag hoppas ni får mer uppskattning än morsorna i mina tv-spel.

Att vara mamma i ett tv-spel är lika otacksamt som att försöka sälja matjessill i februari. Såhär funkar det; om du har riktigt tur är du vid liv i en timme. Att fortfarande leva och frodas när eftertexterna rullar kan du fetglömma. Oftast dör du ungefär fem minuter in i historien efter att ha förlöst en unge under dramatiska former, eller kanske varit med om en bilolycka. Allt för att kunna lämna ett gråtmilt brev som motiverar ditt barn till att ge sig ut på ett Bilbo Baggins-äventyr.

Tänk bara på kvinnan i Josef Fares ”Brothers: A Tale of Two Sons” vars två kvarlevande söner kämpade sig över berg och genom djupa dalar – alltid med hennes himmelska avbild i backspegeln. Även Ellies bortgångna mor i ”The Last of Us” och Evie och Jacobs förlorade mamma i ”Assassin’s Creed” har gett upphov till många krokodiltårar och hjärtsnörp hos våra huvudkaraktärer. Modersrollen är en enda fyrverkerisprakande katalysator.

Faderskapet finns däremot i alla former och färger! ”Äldre man tar hand om yngre tjej”-syndromet genomsyrar ”Bioshock Infinite”, ”The Last of Us”, ”God of War”, ”The Walking Dead”, ”Heavy Rain” och ja… listan kan göras pinsamt lång. Min vilda gissning är att det beror på att många spelskapare aldrig har varit mammor (på grund av brist på vulva mellan benen). Det gör att porträtteringarna av mödrarna blir lika vilsna som när en heteronormativ man irrar runt på Kicks i jakt efter ett ”my lips but better”-läppstift till frugan.

Någonstans måste ju spelskaparna ha fått sin inspiration. Som små pojkar kanske de blev invirade i en fleecefilt, serverade varm choklad med extra handvispad grädde och klappade på huvudet tills håret blev alldeles platt. Visst, jag unnar dem detta puttenuttande. Men det kan ju också vara fint att se bortom omhändertagandet. Kanske förstå att den här kvinnan som pressat ut en ur sitt sköte faktiskt också har känslor, en egen personlighet och olika drivkrafter i sitt liv.  

Vad säger det här om dagens utvecklare och deras mummy issues? Inte vet jag. Googla familjeterapi.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB