Startsida / Inlägg

”Skylar & Plux” – plattformsspelet som förenar familjen

av Effie Karabuda
skylarandplux
Rate

Skylar & Plux: Adventure on Clover Island 

Från 7 år

Format: Playstation 4, Xbox One, PC

Pris: ca 139 kr

Utvecklare: Right Nice Games

Utgivare: Grip Digital

Inte mycket nytänk – men många nostalgistunder. Trots att ”Skylar & Plux” lever på ett uråldrigt plattformsrecept, kommer äventyret ändå att locka gamers i alla åldrar.

Det är egentligen helt uppenbart för mig att ”Skylar & Plux” bara är en plattare version av Playstation-favoriten ”Ratchet & Clank”. Men jag kan ändå inte lägga ifrån mig handkontrollen. Det är inte endast den högteknologiska katten Skylar och hennes fågelpolare Plux i pilotutstyrsel som bidrar till charmfaktorn, utan också de snudd på Nintendo-livliga miljöerna.

Jag är i full fart med att rädda en ö och dess varelser från den elaka artificiella intelligensen CRT – mitt bland svampar som fungerar som studsmattor och bubblande hav av lava. Klyschorna i storyn läggs på lager efter lager och bildar en hel smörgåstårta av fåniga gliringar och daterade skämt. Men bristen på finurlighet i dialogerna spelar egentligen ingen roll. Det finns andra saker att bli kär i.

cloverisland_screenshots_05

Förvänta dig inga virvelvindar av magiska påfund. Här har man inte försökt återuppfinna hjulet. Det räcker kort och gott med bekanta ingredienser så som jet packs, stora block i rörelse, manipulerande pussel och svävande änterhakar. Jag tappar aldrig intresset och hamnar i ett zen-liknande tillstånd där jag glömmer bort hur styrd min hinderbana faktiskt är. Konceptet är pålitligt, kul och framför allt busenkelt – inga orosmoment hamnar i vägen för en friktionsfri upplevelse.

90-talisterna som vuxit upp med ”Rayman Legends” och ”Ratchet & Clank” kommer att få sitt nostalgiska plattformssug stillat av Right Nice Games nya titel. Likaså de äldre syskonen eller föräldrarna som agerade backseat gamers för snart 20 år sedan. Till och med dagens småttingar som kanske inte bryr sig om så mycket annat än det tillfredsställande ljudet av diamanterna som samlas in, kommer att kunna ta till sig lekandet.

cloverisland_screenshots_12

Vi som är lite äldre bör se ”Skylar & Plux” för vad det är och inte förvänta oss något på en BAFTA-nivå, utan bara omfamna retrovurmen helhjärtat. Däremot kan spelet bli en ögonöppnare för den yngre generationen som ännu inte färgats av pretentiösa plattformsspelskrav.

Mitt tips är att ta din unge i handen och guida lillen genom Clover Island. Jag kan nästan utlova en hundraprocentig skratt-garanti.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB