Startsida / Inlägg

Man lämnade tillbaka hemlig ”Starcraft”-kod – fick en resa till Blizzcon

av Effie Karabuda
starcraftkod

Hector Solorzano hittade en hemlig källkod till ”Starcraft” från 1998 – i en box från Ebay. När han återlämnade fyndet tackade Blizzard honom på ett otroligt sätt…

En guldig original-skiva med realtidsstrategispelet ”Starcraft” har varit spårlöst försvunnen i nästan 20 år. Blizzards populära sci-fi-historia från 1998 utannonserades precis i en remasterversion, men den mytomspunna ”golden master disc” har alltså inte hittats. Förrän nu.

Spelsamlaren Hector Solorzano från New Jersey gjorde det omöjliga fyndet, rapporterar sajten DualShockers. 32-åringen hade beställt hem en låda med Blizzard-prylar från Ebay. Bland titlar som ”Diablo” och ”Warcraft” gömde sig en guldig CD – som inte hade visats upp i annonsen vid köpet.

Gamern var snabb med att dela med sig av upptäckten.

Hmm… never seen something like this before.

Ett inlägg delat av @polygondaily

– Jag sa ”WHAT THE FUCK?!”, tittade noggrant på den och gnuggade mig i ögonen. Det fanns en etikett på den där det stod ”Property of Blizzard Entertainment”. Då fattade jag att den här skiten är äkta, förklarar Solorzano för DualShockers.

Mannen berättade om händelsen på Reddit och responsen blev överväldigande. En del användare bad honom att kopiera innehållet och göra det tillgängligt för alla, medan andra tyckte att det var skumt att han ens behöll skivan med den åtråvärda CD:n. Solorzano skrev i forumet att beslutet över vad han skulle göra med källkoden till spelet ”gjorde honom galen”.

Några dagar senare kontaktade Blizzards advokater spelaren. De hade fått nys om Reddit-tråden och bad honom att återlämna skivan på grund av ”immaterial rätt och affärshemligheter”. 32-åringen bestämde sig för att skicka tillbaka ägodelen. Som tack fick han ett exemplar av ”Overwatch” och 250 dollar att spendera på battle.net. Men det slutade inte där.

Från ingenstans ringde en anställd på företaget som frågade om Solorzano hade hört talas om Blizzcon. Den gigantiska spel- och e-sportmässan i Anaheim, Kalifornien är ett slags mecka för fansen.

– Jag sa ja, såklart jag har det, men det är omöjligt för mig att åka dit eftersom att jag bor på östkusten och biljetterna är alltid slutsålda innan man ens hinner uppdatera sidan.

Då erbjöd Blizzard att betala för resan och alla utgifter. De skickade dessutom ett fullpackat paket med proffsig gamingutrustning.

Blizzard sent me some real life loot

Personen i telefonen lovade till och med att bjuda på en drink.

– Jag tackade honom typ 20 gånger och visste inte riktigt vad jag skulle säga. Men varje gång jag tackade honom sa han ”nej nej, tack själv”. Han sa också att han ville köpa en öl åt mig.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB