Startsida / Inlägg

Var tredje svensk tycker e-sport är en riktig idrott

av Effie Karabuda
esportsvenskar

E-sport förtjänar lika mycket respekt som vilken idrott som helst – i alla fall om du frågar en tredjedel av svenska folket, visar Novus nya undersökning.

Det har varit mycket gnäll hit och dit det senaste året. Avdankade ishockeyprofiler (ja, jag tittar på dig Tommy Söderström) har kallat e-sport för ”en barnlek”, samtidigt som en ganska stor klagokör med bakåtsträvande medelålders män och kvinnor fyllt internet med raserier. Tänka sig! Man sitter ju bara och klickar på en datormus och dödar människor på en skärm! ORIMLIGT!

Vi gamers har följt de upprörda känslostormarna, pekat på dem och kanske fnissat litegrann. För vi vet ju att om bara några år kommer folk att börja inse e-sportens storhet. Novus nya undersökning som gjorts på uppdrag av spelhobbyförbundet Sverok tyder på att fördomarna snart har sopats bort.

novus

Så många som 32 procent av de 1057 tillfrågade mellan 18 och 79 år anser att e-sport är en precisionsidrott. Bland unga i åldrarna 18-29 år ligger siffran på 47 procent.

Det verkar som att okunskapen är det som sätter käppar i hjulet för att elektronisk sport ska bli accepterad av den breda massan. Av totalt 45 procent som är neutrala eller väljer att inte svara, är det endast 22 procent som faktiskt tar avstånd från påståendet.

– Resultatet är oerhört glädjande för oss i Svenska e-sportförbundet då det är ett kvitto på att stödet för e-sport är utbrett i Sverige. Dessutom kommer stödet sannolikt att växa under de kommande åren om vi ser till åldern hos de som är mest positivt inställda, säger Liza Lind, ledamot i Svenska e-sportförbundet i ett pressmeddelande från Sverok.

Nu i helgen är det dags för Riksidrottsförbundets årsmöte där frågan om e-sportens medlemskap är på tapeten. Ordförande för Svenska e-sportförbundet, Alexander Hallberg, kommer att vara på plats och föra spelvärldens talan.

– Det vi har sett i undersökningen är att när kunskapen om e-sport är låg är också acceptansen för e-sport låg. Det innebär ett ogiltigförklarande av ungas fritidsintresse och karriärer som på sikt kan skada Sverige som framstående e-sportnation. Resultatet visar med all tydlighet att det är en fråga om när, inte om, e-sporten ska bli en del av idrottsrörelsen, säger han.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB