Startsida / Inlägg

Nintendo avslöjar: Mario är inte längre rörmokare

av Effie Karabuda
super_mario01

Spelvärldens mest ikoniska karaktär är inte vad vi en gång trodde att han var. Nu menar Nintendo att Mario har lämnat rörmokaryrket för längesedan. 

Jag har aldrig blivit såhär bedragen i hela mitt liv. Eller jo, det har jag verkligen. Men att Nintendo kommit ut med sanningen kring Mario tar faktiskt hårdare på mig än vad jag hade kunnat ana. Sedan barnsben har jag gått runt och trott att den glada tjommen i röd hatt är en hyvens kille som till vardags rensar rör, och att han bara har råkat hamna i trubbel då och då.

Men så var det visst inte. På den japanska speljättens hemsida kan man gå in på Marios uppdaterade profil och ta del av lite bakgrundsinformation. Där står det klart och tydligt att rörmokeriet var en del av hjältens gamla liv, rapporterar sajten Kotaku.

”Sportig på alla sätt och vis, oavsett om det gäller tennis eller baseboll, fotboll eller racing, han gör allt som är coolt. Faktum är att han också verkar ha jobbat som rörmokare för längesedan…”, skriver Nintendo.

År 1983 hittade Shigeru Miyamoto på att Mario skulle arbeta med avlopp. Utvecklaren ville nämligen att karaktären skulle smälta in i ”Mario Bros.” som utspelade sig under jorden och valde därför att skräddarsy hans yrke utefter miljön.

Innan dess, redan 1981 i ”Donkey Kong”, fick den italienska figuren (som då kallades för ”Jumpman”) däremot agera snickare – eftersom att omgivningen i spelet var en byggarbetsplats.

Med andra ord verkar han väldigt anpassningsbar, den där Mario.

Jaha. Nähä. Om ni ursäktar mig så ska jag bara plocka ihop bitarna av min krackelerade världsbild.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB