Startsida / Inlägg

Lucas hoppade av skolan och blev ”Overwatch”-proffs

av Effie Karabuda
lucashakansson
Foto: Houston Outlaws/Blizzard Entertainment

Vi har ett nytt, svenskt stjärnskott på e-sporthimlen. Lucas ”Mendokusaii” Håkansson tog sig ur sin depression och blev en mästare på ”Overwatch”. 

När Blizzards skjutarspel ”Overwatch” lanserades hade Lucas Håkansson bestämt sig. Han skulle bli världsbäst. Nu, drygt två år senare, har 19-åringen flyttat till USA och tävlar i turneringen Overwatch League.

– Jag satsade på att bli proffs till hundra procent och inget annat. Det var inte ”oj jag är ganska duktig på det här” utan det var mer ”jag SKA bli duktig på det här”. Det tog hundratals timmar innan jag ens var lite nöjd med mitt play, berättar Håkansson, mer känd som ”Mendokusaii”.

Just nu är den svenska gamern mitt inne i huvudsäsongen av Overwatch League som pågår fram till juni – där miljonvinsten kan tas hem i slutet av juli. Han har därför stationerat sig i Los Angeles och spelar med sitt lag Houston Outlaws.

Men han tog sig aldrig till e-sportens crème de la crème tack vare en rad slumpmässiga händelser – utan av ren vilja. Tonåringen från Stockholm har länge haft spel som sin livlina.

– Jag har levt med depression nästan hela mitt liv och alltid haft problem med att hitta saker jag tyckte om att göra. Spel var det enda jag gillade när jag växte upp. Först var det något jag höll på med för att fly från riktiga livet, men när jag var 13 gick det från att handla om att fly livet till att verkligen tycka om självförbättring.

Houston_Outlaws_enter_the_arena
Foto: Blizzard Entertainment

Att bli bättre som spelare, lagkamrat och människa, samt lära sig nya saker var något som Håkansson lade allt mer fokus på. Den nya inställningen byggdes upp fram till avslöjandet av ”Overwatch” på Blizzcon. I det ögonblicket kändes målet tydligare än någonsin.

– Så fort jag såg det pratade jag med min pappa som alltid varit där för mig och förklarade; ”Jag vill ta ett år från skolan och satsa på detta, jag klarar inte av att gå kvar i skolan. Det här är något jag vill mer än allt annat i hela världen.”

Hans pappa stöttade beslutet att hoppa av utbildningen. Även om han stundtals har varit kritisk till sin sons gamingintresse.

– I början var det lite så som det är för många, ”du kommer bli beroende” och ”du sitter uppe för sent och spelar i stället för att göra läxor”. Men när han förstod att det inte bara var en hobby utan att det var mycket mer för mig, så gav han mig mer utrymme att göra det jag älskar.

Någon som också funnits vid Håkanssons sida är mentorn Mona Liljedahl från gymnasiet. Hon såg till att e-sportprofilen fick hjälp att hantera sin ångest och gav rådet att satsa på det som gjorde honom glad i livet, i stället för att tänka på vad han borde göra.

– Jag hatade att leva och följa normen att gå till skolan varje dag, göra läxor och få bra betyg. Det fanns inget värre i livet för mig än det. Jag hade ingen dålig uppväxt. Det var helt enkelt depressionen som ställde till det för mig och jag behövde göra det enda som gjorde mig glad. Att följa min dröm!

Photo: Robert Paul for Blizzard Entertainment
Foto: Robert Paul/Blizzard Entertainment

Och visst lever han sitt drömliv. Bo gratis med sina vänner i L.A., få betalt för det han älskar att göra och utmana de bästa spelarna i hela världen. Men succékarriären har också sina baksidor.

– Det är galet mycket stress. Jag jobbar dygnet runt och får aldrig någon riktig semester eller paus. Det är alltid jobb, jobb, jobb.

Trots den enorma pressen och brist på ledig tid känner ändå Håkansson att det är värt det. Ingenting ska stoppa honom från att ta hem pokalen i Overwatch League.

– Jag gör det inte för lönen, prispengarna eller sponsorerna. Jag gör det här för att jag vill det. Det finns ingenting i livet som betyder mer för mig. Jag vill vinna och vara bäst. Det är det jag brinner för.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB