Startsida / Inlägg

10 indiespel du inte vill missa 2018

av Effie Karabuda
indiespel2018
Foto: Odd Tales/The Voxel Agent

”God of War” och ”Days Gone” i all ära – men 2018 bjuder inte bara på fläskiga, amerikanska storspel. Här är 10 undangömda indiepärlor du bör kolla in. 

mark 10. Celeste (PS4, Xbox One, Nintendo Switch, PC)

Release: Ute nu

Skaparen bakom retro-osande ”Towerfall Ascension”, Matt Thorson, har skapat ett ”Dark Souls”-svårt plattformsspel som kommer få dig att svära värre än valfri ”Paradise Hotel”-deltagare. I rollen som orangehåriga Madeline kämpar du med att nå toppen av ett berg samtidigt som du slåss mot dina inre demoner. Var beredd på misslyckas om och om igen och bli frustrerad över din dåliga fingermotorik. En njutbar, om än väldigt sadistisk liten upplevelse!

mark9. Fossil Hunters (PS4, Xbox One, PC, Mac)

Release: Ute nu på PC och Mac, släpps i vår på konsol

Dinosaurier.

Så. Blev du PEPP?! Såklart du blev. Egentligen behöver jag inte skriva något mer om ”Fossil Hunters” för att ni ska fatta grejen, men jag gör det ändå. Släpp loss paleontologen inom dig, leta upp gamla fossiler och rekonstruera olika dinosaurieskelett. Antingen på egen hand eller med upp till tre andra spelare.

mark8. Donut County (PS4, PC, Mac)

Release: 2018

Styr ett hål i marken och låt skräp falla ner i det – alltifrån grus och krukor till husbilar och motorcyklar. Ju mer skrot som samlas i hålet, desto större blir det. Konceptet kanske låter som något en 10-åring har hittat på, men jag har en känsla av att det gömmer sig flera utmaningar bakom den glättiga, tecknade ytan. Dessutom bådar det gott att utvecklaren Ben Esposito har jobbat med kritikerhyllade titlar som ”What Remains of Edith Finch” och ”The Unfinished Swan”.

mark7. Jenny LeClue (PS4, Xbox One, PC, Mac)

Release: 2018

I detta Sherlock Holmes-liknande drama spelar du detektiven Jenny LeClue som nystar i mordet på sin mamma. Handritad grafik, brittisk ”glimten i ögat”-manus och gåtor som ska lösas på kyrkogårdar och polistationer. Precis som i svenskutvecklade nostalgitrippen ”Kathy Rain” lär det bli en hel del mörka teman blandat med humor och kluriga pussel.

mark6. Ooblets (Xbox One, PC)

Release: 2018

Tänk dig en kombination av ”Harvest Moon”, ”Pokémon” och ”Animal Crossing”. Varva ner i en pastellmiljö där du skördar, vattnar växter och driver jordbruk medan du samlar på dig ooblets. De små magiska varelserna går att uppgradera och kan tävla mot varandra.

mark5. The Gardens Between (PS4, PC, Mac)

Release: 2018

Manipulera tiden genom att spola den fram eller tillbaka och ta reda på mer om vänskapen mellan Arina och Frendt. Varje bana är ett slags hopkok av olika minnen som ibland sträcker sig långt bak i barndomen. Rör dig bland retrokonsoler och halvtomma läskflaskor i en naturmiljö där karaktärerna ofta tvingas separera för att tackla olika problem. I slutet av varje nivå återförenas de och tar sig vidare i berättelsen.

mark4. Necrobarista (Nintendo Switch, PC, Mac)

Release: 2018

Var hamnar vi efter döden? Jo, på ett dovt, halvdeprimerande café i Melbourne. Kruxet är bara att de kaffedrickande besökarna kan bestå av både levande och döda människor. Din uppgift blir därför att luska kring personernas förflutna och komma fram till vilka du kan lita på. En riktigt renodlad ”visual novel” för animeälskaren.

mark 3. The Last Night

Release: 2018

Utseendet är inte allt. Förutom i ”The Last Night”. I ett cinematiskt plattformsspel utforskar karaktären Charlie en Hong Kong-liknande stad som för tankarna till futuristiska ”Ghost in the Shell”. Neonskyltar, regn och rökiga atmosfärer. Här gäller det att vara på sin vakt och inte vara rädd för att ge sig in i vapenfighter och smyga förbi olika faror.

mark 2. Knight and Bikes (PS4, PC)

Release: 2018

Två barn tar sig ut på upptäcksfärd på en brittisk ö i slutet av 80-talet. De cyklar runt i sin  surrealistiska hemstad och stöter på olika mysterier som kräver att de samarbetar och möter vuxenvärlden tillsammans. Med en tidlös design och realtidsstrider i ”Secret of Mana”-anda kan ”Knight and Bikes” bli ett lovande co-op-äventyr.

mark1. Wattam

Release: 2018

Keita Takahashi, känd för sin knasiga ”Katamari”-spelserie, väcker nytt liv i sina puttenuttiga och Barnkanalen-vänliga figurer i ”Wattam”. Du kan kontrollera allt och alla och bli vän med blommor, stenar, broccoli, toaletter och färgglatt bajs. När en ny vänskap uppstår firas den förstås med massiva explosioner.

Sugen på större titlar? Kolla in ”18 spel att se fram emot 2018”

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB