Startsida / Inlägg

Pappa skapade ”Minecraft”-server för autistiska barn

av Effie Karabuda
minecraftautism
Foto: Thinkstock/Mojang

Stuart Duncan såg hur autistiska barn fick utstå hat i ”Minecraft” och ville göra något åt saken. Då skapade han servern AutCraft. 

Autistiska barn i ”Minecraft” var en måltavla för andra spelares hat. De fick sina sakerna stulna och dödades gång på gång i spelet samtidigt som de blev tillsagda att ta livet av sig. Den ensamstående pappan Stuart Duncan, som själv är autistisk och har en son med samma diagnos, stod inte ut med mobbarfasonerna. Han skapade därför ”Minecraft”-servern AutCraft – med målet att bygga ett tillåtande community, rapporterar sajten FZ.se.

Responsen var otrolig. På bara två dagar hade det trillat in hundratals mejl från föräldrar som anmälde sina ungar till servern. Idag, fyra år senare, har AutCraft över 8 000 användare – varav de flesta är autistiska.

I en TED-föreläsning berättar Duncan att han satte upp regler för hur man fick bete sig i spelet. Man blev belönad med utmärkelser och prylar om man hjälpte till och kommunicerade med varandra på ett schysst sätt. Många föräldrar hörde av sig till grundaren och skrev att deras döttrar och söner hade blivit bättre på att läsa, stava och samarbeta tack vare AutCraft.

Just nu sköter Duncan servern på heltid och har hoppat av sitt jobb som webbutvecklare. Han menar att projektet inte bara har kunnat ge stöd åt gamers, utan att det även motbevisat fördomar om autism.

”En grupp autistiska barn – barn som samhället felaktigt tror är asociala och saknar empati – kan sluta samman och bygga det mest ömsinta, vänliga och generösa communityt du någonsin upplevt. En sådan plats som folk kallar för en av de bästa platserna på nätet.”

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Aftonbladet är en del av Schibsted och du loggar in på Aftonbladet med ditt Schibsted-konto. Läs mer här.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Ylva Niklasson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB