Startsida / Inlägg

Nicki Minajs låt ”Chun-Li” är långt ifrån en ”Street Fighter”-hyllning

av Effie Karabuda
nickichunli

Nicki Minajs nya låt ”Chun-Li” handlar väldigt lite om ”Street Fighter”-karaktären Chun-Li. Och för det är jag evigt tacksam. 

Chun-Li?! Vadå, som i ”Street Fighter”-Chun-Li?! Det här kan inte stämma, tänkte jag och började googla fram andra profiler med samma namn. Hon måste mena någon maktgalen kinesisk kejsare för tusen år sedan? Kanske en vass, kvinnlig politiker? Eller en… GLASS? Vad som helst kändes mer troligt än att Nicki Minajs nya låt skulle vara döpt efter den ikoniska spelfightern.

Om vi ska vara helt ärliga är det är inte mycket med den amerikanska rapparen som skriker gamer. Visst, man behöver inte vara klädd i gråmelerade mjukisbyxor med ostbågsfläckar för att vara en hardcore spelare. Fast jo, jag tar tillbaka det där. Det måste man.

När jag lyssnade på ”Chun-Li” första gången insåg jag snabbt att Minaj, precis som jag förutspådde, inte har den blekaste aning om vem den här våldsbenägna bruttan faktiskt är. Hon säger:

They need rappers like me, they need rappers like me
So they can get on their fucking keyboards and make me the bad guy, Chun-Li

Backa bandet. Chun-Li, som gjorde sin debut som enda kvinna i ”Street Fighter 2: The World Warrior”, är känd för att BEKÄMPA elakingarna. Inte för att vara en av dem. Hon har ju för tusan en utstrålning snällare än muminmamman.

Nicki fortsätter:

Ayo, I been on, bitch, you been conned
Bentley tints on, Fendi prints on
I mean I been Storm, X-Men been formed
He keep on dialin’ Nicki like the Prince song
I been on, bitch, you been conned
Bentley tints on, Fendi prints on
Ayo, I been off, Lara been Croft
Plates say Chun-Li, drop the Benz off

Så himla besatt är väl ändå inte Chun-Li av lyxmärken? Jag menar, hon har mer eller mindre klätt sig i samma outfit sedan 1991.

Jag vet inte riktigt vad jag hade väntat mig av den här låten. Men jag var absolut inte redo för en total feltolkning av hela Chun-Lis väsen!

Å andra sidan, hellre det än en lökig djupdykning i ”Street Fighter”-universumet där Minaj rappar inlevelsefullt om hadoukens och eldklot. Eller vänta, det har hon ju redan gjort.

Nä, här finns ingen Yung Lean-charm med genomtänkta ”Mario Kart”-referenser. Nicki Minaj utnyttjar bara Chun-Li för att höja sin egen status och skapa ett häftigt look-a-like-skivomslag. Fightern blir blott ett sätt för henne att visa upp en maxad bild av sig själv. Och det är precis så det ska vara. Minaj är mer än en gamer, hon är en superstjärna.

”Chun-Li” var aldrig tänkt att handla om Chun-Li. Den var tänkt att handla om Nicki.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB