Startsida / Inlägg

Fel att skylla Jacksonville-dådet på rutten gamingkultur

av Effie Karabuda
jacksonvillekronika

Dödsskjutningen under e-sportturneringen i Jacksonville är fruktansvärt tragisk. Men att lägga skulden på en hatisk gamingkultur är en alldeles för enkel utväg.

Twitch-sändningen fångar ljudet av masskjutningen. Turneringen i det amerikanska fotbollsspelet ”Madden NFL 19” avbryts när en deltagare hämtar sitt halvautomatvapen och siktar på sina motståndare. Elva skott, flera skrik och tre döda – inklusive gärningsmannen själv. Den misstänkte skytten David Katz hade förlorat spelet och tagit till våld i ren ilska, enligt källor till Fox News-journalisten Rick Leventhal.

Det är lika upprörande varje gång det sker en dödsskjutning. Vi skakar på huvudet, tänker ”när ska det ta slut?” och försöker sedan gå vidare med våra liv. Men skjutningarna öppnar också upp för debatt i det konservativa USA – som tyvärr ofta handlar om allt annat än problemen med de liberala vapenlagarna. Att datorspelen blev syndabocken för just Jacksonville-massakern kom inte som någon överraskning. 

På sociala medier gapar högervridna om att det är gamingvärlden och dess unkna människosyn som satte vapnet i handen på gärningsmannen. På grund av spelens våldsförhärligande maktfantasier, samt den fientliga jargongen inom e-sporten, skördades tre liv. Bland andra mediapersonligheten Tariq Nasheed menar att gamingcommunityt tillåter extremister som Katz att frodas anonymt.

Vi kanske ska ta en titt på de platser som tidigare drabbats av liknande incidenter. Skolor, biosalonger, restauranger, konserter, tidningsredaktioner och köpcentrum. Och nu en e-sportturnering. Vilket ställe som helst kan bli nästa måltavla när den amerikanska vapenkulturen är den gemensamma nämnaren. Visst är e-sporten långtifrån felfri och har – ofta på ett ganska raljant sätt – delat ut döds- och våldtäktshot till höger och vänster. Men att agera på vreden är att ta det ett steg längre. Viljan att mörda på ett spelevent beror snarare på psykisk ohälsa, huliganbeteende eller framför allt tillgången på vapen – inte sällan i kombination.

Jag fattar att det är skönt för amerikanerna att skylla på det svarta hålet som är spelen och på så sätt skydda sina vapen. Men det leder inte till förändring. Först måste de erkänna den riktiga boven i dramat.

Läs också: Skytten i livesändning på nätet – timmar före

Läs också: David Katz, 24, misstänks för dödsskjutningen i Florida

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB