Startsida / Inlägg

Äntligen blir det barnförbjudet i ”Life is Strange 2”

av Effie Karabuda
Foto: Dontnod Entertainment
Rate

Life is Strange 2, avsnitt 3

Från 16 år

Format: Playstation 4, Xbox One, PC

Pris: Ca 69 kr/avsnitt, 364 kr/säsong

Utvecklare: Dontnod Entertainment

Utgivare: Square Enix

Splittringen mellan bröderna växer sig större – särskilt när Sean gått och kärat ner sig. Tredje delen i ”Life is Strange 2” rör sig i ett nytt landskap bland sex och droger.

DEL 1: ”Life is Strange 2” inleder med en gråtfest utöver det vanliga

DEL 2: ”Life is Strange 2” tuffar långsamt på i andra episoden

Bröderna Diaz vet inte längre vad trygghet är för något. De fick smaka på ett slags vardagsliv hos sina morföräldrar i förra avsnittet, men tvingades fly när polisen fick nys om deras gömställe. Vägen till Mexikos gräns och deras pappas familj känns fortfarande långt borta.

Numera har duon stationerat sig på vad som liknar en ungdomsgård. Här bor alla i tält mitt i skogen, dricker bärs och röker gräs. För att tjäna pengar arbetar de varje dag på en cannabisodling. Till och med 9-åriga Daniel är med och trimmar gräs. Det är ett monotont fabriksjobb med en hotfull chef, men det är också en väg ut till friheten när lönen till slut trillat in.

Foto: Dontnod Entertainment

Anledningen till varför de hamnade här från första början stavas Cassidy. Den hemlösa dreads-tjejen charmade brallorna av Sean och lockade med honom till kollektivet. Daniel blir snabbt avundsjuk när han märker att hans storebror umgås mer med Cassidy än honom. Lillebrorsan tyr sig därför till lägrets boss Finn – vilket leder till en del trubbel.

Avsnitt tre är totala motsatsen till det förra. De alldagliga sysslorna finns kvar, men de är inramade i ett större drama. Det har tidigare hintats om en underliggande konflikt mellan bröderna och nu dras den igång på riktigt. Daniels krafter känns långt ifrån kontrollerbara och Sean har aldrig varit såhär maktlös. Deras kommunikation brister mer än en gång och de puttar ständigt bort varandra, för att sedan hitta tillbaka i vissa sårbara stunder.

Samtidigt tampas Sean med att inte bara vara Daniels storebror och beskyddare, utan också en egen person. Sättet hans relation med Cassidy utvecklas på hjälper honom att upptäcka nya delar av sig själv och tänka på sina egna – ibland sexuella – behov. Men han plågas också av otillräcklighetskänslor och ett dåligt samvete för sin bror. Som spelare blir den här inre striden extra tydlig i dialogvalen. Ofta vill man inte välja ett alternativ, fast man måste.

Foto: Dontnod Entertainment

Jag är kanske inte lika berörd som i första avsnittet. Men Dontnod behöver inte ta i från tårna för att jag ska bry mig. De tonsätter med rätt musik (”Melancholy Hill” av Gorillaz och ”D.A.N.C.E” av Justice) vid rätt tillfälle och vet vilka punkter de ska trycka på för att storyn ska öppna upp för nya spår längre fram. 

Jag känner verkligen att jag kommer närmare huvudkaraktärerna för varje avsnitt och för varje lager som skalas av. Om det är såhär bra nu, hur ska det då sluta?

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB