Startsida / Inlägg

Iron Maiden stämmer utvecklare – för ”Ion Maiden”-spelet

av Effie Karabuda
Foto: Rickard Nilsson/3D Realms

Iron Maiden stämmer 3D Realms för det kommande spelet ”Ion Maiden”. Bandet menar att studion försöker tjäna pengar på deras varumärke.

”Ion Maiden” har flera likheter med Iron Maiden, menar Iron Maiden (wow, tokig mening!!). Därför stämmer det brittiska hårdrocksbandet skaparna 3D Realms och kräver två miljoner dollar – drygt 19 miljoner kronor – i skadestånd, rapporterar The Guardian.

”Run to the hills”-hitmakarna tycker att namnet på spelet skapar förvirring för konsumenterna och påminner väldigt mycket om deras varumärke. De anser även att studion utnyttjar Iron Maidens renommé och kommersiella framgång.

I förstapersonsskjutaren ”Ion Maiden” får man följa huvudkaraktären Shelley Harrison – som för tankarna till Iron Maidens basist Steve Harris, enligt bandet. Dessutom innehåller spelet en döskalle som är alldeles för lik rockstjärnornas maskot Eddie. Iron Maiden påpekar också att 3D Realms-titeln härmar deras eget mobilspel ”Legacy of the Beast” – till den grad att fansen börjat spekulera i huruvida Iron Maiden är inblandade i ”Ion Maiden”.

3D Realms – som står bakom ”Duke Nukem” och ”Max Payne” – inväntar nu en stämningsansökan. Företaget säger att de ”kommer att fatta nödvändiga beslut vid rätt tidpunkt”. Planen är dock fortfarande att släppa spelet senare i år.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB