Startsida / Inlägg

Sony förklarar PS5:ans storlek – allt är fläktjävelns fel

av Effie Karabuda
Foto: Playstation

Ja, jag fortsätter älta storleken på Playstation 5. Snälla låt mig. Nu berättar Sony att konsolen hade kunnat bli mindre, om det inte vore för fläkten. 

Livet ger och livet tar. Ett av mina största problem med PS4 Pro är att den låter lika mycket som… jag vet inte, flygmotorn i en Airbus A380-800 (googlade absolut världens största passagerarplan). Men snygg är den.

Playstation 5, som kommer till Sverige den 19 november, sägs vara tyst som en mus. Synd bara att den ser ut som den billigaste routern på Clas Ohlson. Och är den största konsolen någonsin i modern tid.

Sony medger att de hade kunnat göra konsolen betydligt mindre, om det inte vore för den inbyggda fläkten. Jag vet att fläktjäveln har ett syfte. Den gör att vi slipper överhettning, ett ständigt brummande und so weiter.

Men jag kommer smutskasta den ändå. Så oförskämt att den inte tar hänsyn till något så viktigt som YTA och SKÖNHET!!

Yasuhiro Otori, chef för teamet bakom PS5:ans design, berättar i alla fall för Nikkei (via Wccftech) att fläkten behövs för att kunna kyla ner konsolens båda sidor. Om man hade satsat på två mindre fläktar istället för en gigantisk hade man kunnat skära ner på storleken. Men det hade också kostat mer och fläktarna hade varit svårare att kontrollera.

Nåväl, vem är jag att ifrågasätta ett proffs? Kampen om att få plats med denna best på min tv-bänk pågår fortfarande. I mitt huvud alltså.

Planen jag känner mest för i nuläget är en slags förflyttning av tv:n till utkanten av bänken. Så att konsolerna kan få plats bakom skärmen. Men det innebär att tv:n ständigt balanserar på en ödesdiger kant…

To be continued, helt enkelt.

Läs också… Storleken på PS5 håller mig vaken om nätterna

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB