Startsida / Inlägg

Först i vår kan vi få fler PS5-konsoler

av Effie Karabuda
Foto: Playstation, Kin Cheung/AP/TT

Det är många som hoppas på Playstation 5 i julklapp. Men det ser mörkt ut. Återförsäljarna tror att konsolen kan börja säljas igen först nästa vår. 

Konsolerna tog slut på nolltid. Vissa var ute i god tid och lyckades förbeställa Playstation 5 tidigare i år. Men det var få som faktiskt lyckades klicka hem Sonys nya maskin på releasedagen den 19 november.

Alla återförsäljare har sålt slut sina exemplar och de flesta säger att de inte vet när lagret kan fyllas på igen. Men Webhallen tror att försäljningen kan dra igång igen några månader in i 2021. Mediamarkt meddelar att de preliminärt siktar in sig på april nästa år.

När vi tog kontakt med Playstation fick vi svaret att ”Sony inte uttalar sig i dessa frågor”. Antagligen jobbar speljätten för fullt med att fixa situationen, men kan inte ge någon officiell information än.

Sonys Jim Ryan har betonat i flera intervjuer att det är första gången en konsol släpps mitt under en pandemi, vilket har ställt till det i produktionen. Läget har dock sett snäppet bättre ut för Xbox. Vid lanseringen fanns det gott om konsoler, men nu börjar det även bli ont om Microsofts hårdvara.

Det verkar som att Playstations haveri beror på ”reselling”-fenomenet – där botar är snabba på att köpa upp produkter åt människor och ibland företag som vill tjäna pengar. Dessa personer säljer sedan vidare sina köp för dubbla priset på andrahandsmarknaden. Till exempel hittar man flera PS5:or på Blocket som är ute för 12 000 kronor. Ibland till och med mer än så.

Så kallade ”resellers” sitter alltså på högar med konsoler, samtidigt som det ekar tomt hos onlinebutikerna. I värsta fall får vi hålla ut till våren för en påfyllning av Playstation 5. Men förhoppningsvis löser det sig snabbare än väntat.

Läs också… TEST: Så bra är nya Playstation 5

Läs också… TEST: Så bra är nya Xbox Series X/S

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Hanna Lindström
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB