Startsida / Inlägg

Investerare hotar stämma ”Cyberpunk 2077” – för falsk marknadsföring

av Effie Karabuda
Skärmdump: Twitter/CD Projekt Red

CD Projekt Red visade inte hur ”Cyberpunk 2077” såg ut på de gamla konsolerna. Nu hotar investerare med att stämma studion – för att ha vilselett konsumenter. 

De polska utvecklarna hotas av stämningar, rapporterar The New York Times (via polska Bankier). En advokatbyrå i Warszawa undersöker nu tillsammans med CD Projekt-investerare om de kan ställa företaget inför rätta.

Teamet anser att utvecklarna har framställt ”Cyberpunk 2077” på ett felaktigt sätt – i syfte att tjäna mer pengar. Man har till exempel inte visat upp hur spelet presterar på Xbox One och Playstation 4 i marknadsföringen. Istället har man fokuserat på gameplay från PC-versionen och sprillans nya Playstation 5 och Xbox Series X/S.

CD Projekt Red har själva bett om ursäkt för att de inte varit tydliga med spelets prestanda på den gamla konsolgenerationen. De erbjuder därför pengarna tillbaka och säger att fansen kan höra av sig till Xbox och Playstation för återbetalningar. Den sistnämnda speljätten har till och med tagit bort titeln från sin digitala butik på obestämd tid – på grund av klagomålen.

Efter tre förseningar kan man kort och gott säga att lanseringen inte riktigt levde upp till förväntningarna. Trots en hel del uppdateringar som släpps i efterhand oroar sig studion för att förtroendet hos spelarna är förbrukat.

Vissa har gått ut till skaparnas försvar, bland andra artisten Grimes som medverkar i spelet som cyborg-stjärnan Lizzy Wizzy. Hon har lagt upp memes på Instagram som driver med situationen. Till exempel skämtar hon om att fansen hetsade CD Projekt till att släppa ”Cyberpunk 2077” när det var ofärdigt – för att i nästa sekund bli upprörda av alla buggar.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB