Startsida / Inlägg

Spelåret 2020 – händelserna vi minns (och förträngt)

av Effie Karabuda
Foto: Nintendo/Xbox/Paramount Pictures

2020 har varit ett piss-år på många sätt. Men trots pandemin har spelvärlden levererat – kanske mer än någonsin. 

Jag struntar helt i redovisningsplikten och väljer ut det som jag personligen tyckte var mest talande för spelåret 2020.

Here we go.

Januari

”Cyberpunk 2077” försenas för första, men absolut inte sista gången

CD Projekt Red meddelade fansen att spelet var helt klart (vilket känns som ett hån såhär i efterhand), men att de behövde några extra månader på sig att fixa buggar och annat tjafs. Den 17 september blev det nya lanseringsdatumet. Haha.

Ninja får ett eget skin i ”Fortnite”

Själv drömmer jag om fred på jorden. Men Ninja har andra prioriteringar i livet. I början av året gick hans främsta önskan i uppfyllelse. Ett skin som var nästintill en exakt kopia av Twitch-stjärnan kuppades in i ”Fortnite”. Högst oklart om någon annan än den blåhårige miljonären faktiskt tog på sig utstyrseln.

Februari

Sonic-filmen slog rekord

Oj, oj. Glada tider. Under premiärhelgen i USA drog rullen om Sega-legendaren in 553 miljoner kronor. Detta trots att film-Sonic i ett tidigt stadie fått utstå en hatstorm på grund av sitt lurviga utseende. För många kan det här ha varit den sista bioupplevelsen innan covid-19.

Foto: Paramount Pictures

Mars

Alla börjar leva sina liv i ”Animal Crossing”

”Animal Crossing: New Horizons” kom som en skänk från ovan. Nintendos livssimulator blev en välbehövlig paus från nyhetsnotiserna om den ökande smittspridningen. Dessutom fungerade spelet som en samlingsplats för alla inställda IRL-events. Studentfester, dj-spelningar och till och med bröllop hölls på varandras virtuella öar. Några lyckligt lottade fick också besök av Elijah Wood.

”Plague Inc.” behövde tänka om – blev för verkligt

Ett spel som gick ut på att sprida ett dödligt virus piggade inte direkt upp 2020. Därför tvingades utvecklarna bakom ”Plague Inc.” göra om hela upplägget. I en ny uppdatering slapp vi utrota mänskligheten och fick istället rädda världens befolkning från den annalkande undergången.

April

”Final Fantasy VII”-remaken gjorde oss nostalgiska

Alla födda innan typ 1992 fick sig en härlig flashback till när Cloud rände runt i Midgar back in the day. Till och med jag som inte har en relation till spelet kärade ner mig i den nya versionen. De japanska jazzslingorna gjorde verkligen underverk för humöret.

Maj

”Skyrim”-mormor fick nog av hatet – tog paus

Vår allas Shirley Curry, mer känd som ”Skyrim”-mormor, kunde inte längre hantera pressen som kom med att vara en framstående Youtube-profil. Hon ville bara köra sitt ”Skyrim”-rollspelande ifred, utan klagomål från folk som agerade backseat gamers. De fuckade nämligen upp hennes blodtryck och gav henne ”alldeles för höga stressnivåer”. Pausen varade i två veckor.

Skärmdump: Youtube/Shirley Curry

Pac-Man fyllde 40 år!

Och fick en specialskriven låt som ingen bett om…

Juni

”The Last of Us 2” släpptes till slut – och ska bli HBO-serie

Jag gav Naughty Dogs uppföljare +++, vilket känns rätt så snålt såhär i efterhand. Men vafan. Så går det när man recenserar utifrån sin menscykel. Dessutom fick vi reda på att zombiesagan blir tv-serie hos HBO. Ingen mindre än svensken Johan Renck kommer att stå för regin.

”Cyberpunk 2077” försenades för andra gången

De polska utvecklarna lovade en lansering den 19 november.

Mixer gick i graven

Inte en jävel fällde en tår. Allra minst Ninja.

En till me too-våg svepte in över spelvärlden

Spelvärlden är som bekant alltid sist på bollen när det gäller insikter kring sexism och diskriminering. Tre år efter riktiga me too vågade flera kvinnor prata om sexuella övergrepp i branschen. Män sparkades från sina högt uppsatta positioner.

Juli

Här checkade jag ut och tog ”semester”, aka fördjupade mig i ett annat skrivprojekt. Världen stod stilla.

Augusti

”Fall Guys” (och så småningom ”Among Us”) var det enda vi ville spela

I någon slags längtan tillbaka till dagis (??) ville vi plötsligt leka runt i vad som liknade typ en hoppborg i Mörby Centrum. Att ta sig igenom ”Wipeout”-banorna utan att bli mosad av 59 andra gubbar i ananas-dräkter och lejonhuvuden var en himla bragd. De lättsmälta onlinespelen fick verkligen ett uppsving. Lite senare blev ”Among Us” en minst lika stor hit, särskilt på Twitch.

Foto: Mediatonic

Google och Apple dumpade ”Fortnite”

Epic Games bestämde sig för att stämma Google och Apple – för att ”Fornite” kickades ut ur deras digitala butiker. Utvecklaren hoppades på att slippa behöva betala en avgift till teknikjättarna och skapade ett eget betalningssystem. Det uppskattades inte.

Äntligen livstecken från ”Dragon Age 4”

Kanske var det sommarens lyckligaste stund.

 September

Harry Potter-spelet inte längre ett rykte

Efter flera läckor fick vi bekräftat att det blir ett Hogwarts-äventyr 2021. En kvinnlig influencer med flera hundratusen följare hittade till spelsidan och gjorde artikeln viral (tackar, tackar!).

Besked om att ”Farmville” försvinner – för alltid

Eller ja, från Facebook då. Adobe Flash-drivna spel går snart ur tiden (närmare bestämt i slutet av året). Nyheten om att ”Farmville” lämnar Facebook kom som en chock, men också som en stor lättnad för alla normalt funtade personer.

Foto: Zynga

Oktober

AOC gjorde succé på Twitch

Amerikanska toppolitikern Alexandria Ocasio-Cortez slog nästan tittarrekord på streamingplattformen. Hon livesände ”Among Us” för 439 000 samtida tittare och fick sällskap av bland andra Jacksepticeye. Självklart axlade hon rollen som ”imposter”.

”Cyberpunk 2077” försenades för tredje och sista gången

Då visste vi inte att en fjärde försening hade suttit fint.

November

Playstation 5 och Xbox Series X släpptes

Den nya konsolgenerationen tågade in, men det var inte alla som fick tag på en spelmaskin. På grund av så kallade ”scalpers” sålde både PS5 och Series X slut på nolltid och hamnade på Blocket för dubbla priset. Som spelredaktör hade jag turen att få hem konsolerna i god tid. Min ungkarlslya var därmed fulländad. Jag träffade i princip inte en enda människa i november, som ni kanske förstår.

Foto: Xbox/Playstation

December

”Cyberpunk 2077” floppar och blir meme-material

Visst, det är lite hårt att kalla det för en flopp. Men efter tre förseningar blev rollspelet inte riktigt vad vi hade hoppats på. För alla Xbox One- och PS4-ägare förvandlades CD Projekts satsning till en glitch-fest som kraschade gång på gång. Fiender fastnade i dörrkarmar, bilar flög i luften och karaktärer saknade ansikten. Fansen krävde pengarna tillbaka och utvecklarna kröp till korset och bad om ursäkt. Ingen uppdatering i världen kunde patcha bort den här fiasko-lanseringen.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB