Startsida / Inlägg

Bästa ögonblicken från spelåret 2017

av Effie Karabuda
spelaret2017

Spelåret 2017 kantades av både ekonomitjafs och förseningar, men bjöd också på hel del roliga surpriser. Här är stunderna vi aldrig kommer att glömma.

markYoutubestjärnan Jesse Wellens E3-tabbe

Ett livs levande bevis på varför man alltid ska plugga in manus – för vips så står du där i livesändning med en teleprompter som visar helt fel repliker! Youtubeprofilen Jesse Wellens skulle presentera nya racingspelet ”Need for Speed Payback” men det blev mest mummel, pinsam tystnad och flackande blickar. Förstklassig underhållning för oss tittare, även om det var plågsamt för Wellens.

markHemliga hyllningen till Satoru Iwata

Nintendo-legendaren Satoru Iwata, mannen bakom bland annat ”Super Smash Bros”, gick bort 55 år gammal i cancer. Men kollegorna värnar om hans minne än idag. Under året upptäckte några fans att man gömt en hyllning till spelskaparen i Nintendo Switch. Om man ställer in datumet på konsolen till 11 juli, dagen då Iwata dog år 2015, och tar loss de två joy con-kontrollerna för att göra den ikoniska ”directly to you”-rörelsen sätts NES-spelet ”Golf” igång.

markBebe Rexhas ”Just Dance”-performance

Här har vi det ökända ”Just Dance”-uppträdandet från spelmässan E3 som jag tydligen dissade så pass mycket att jag förtjänade en utskällning från Ubisoft. Man skulle kunna tro att jag har gått vidare och släppt taget om Bebe Rexhas lilla synkroniserade Disney Channel-koreografi. Men icke sa Nicke! Det här kommer att vara fastklistrat på näthinnan för evigt. Jag menar, stämningen på scenen är mer ju krystad än en dejt med salsadans i ”The Bachelor”.

markPlaystations japanska storsuccéer

I år har Playstation 4-ägarna fått njuta av flera hyllade upplevelser från öst. Actionrollspelen ”Nier: Automata”, ”Nioh”, ”Persona 5” och actionäventyret ”Yakuza 0” lämnade starka avtryck och fick skyhöga betyg från kritikerkåren. Xbox med sin amerikanska hit ”Halo Wars 2” kan gå och slänga sig i väggen. Vi vill ha blodskvätt, massiva svärd som ger en ryggskott, samuraj-moves och monster som kräver en strategisk fightingteknik. Allt japanskt, helt enkelt.

markSeniorlaget Silver Snipers Dreamhack-debut

Wanja ”Knitting Knight” Godänge och Bertil ”Berra-Bang” Englund. Det är namnet på två av fem medlemmar i Silver Snipers som deltog i Dreamhack Winter i december. Seniorlaget tävlade i ”CS:GO” och coachades av före detta Ninjas in Pyjamas-proffset Tommy ”Potti” Ingemarsson. Den äldsta i gruppen är 81 år och den yngsta 63 år. Visst kan man se det här som ett genialiskt PR-knep, men när jag träffade teamet fick jag ändå en känsla av att seniorerna var uppriktigt intresserade av att lära sig mer om e-sportvärlden. En sak är i alla fall säker; deltagarna värmde många hjärtan där ute.

markDen galna ”PUBG”-sjukan

Det gigantiska multiplayerspelet tog gamingvärlden med storm och klättrade topplistorna snabbare än vi hann säga ”Playerunknown’s Battlegrounds”. Plötsligt var ”PUBG” på allas läppar och ”Winner winner, chicken dinner!” ett välkänt slagord.

markJosef Fares raseriutbrott på The Game Awards

Den svenska regissören vet hur man snor strålkastarljuset på världens största spelgala. I stället för att presentera sitt kommande spel ”A Way Out” gormade han ”Fuck the Oscars!”, pekade finger och tja, ifrågasatte i princip hela etablissemanget. Som sig bör.

markNintendo Switch-lanseringen

Nintendos nya konsol fick en fenomenal start med tio miljoner sålda enheter på bara nio månader. Och man ska inte heller glömma storsäljarna ”The Legend of Zelda: Breath of the Wild” och ”Super Mario Odyssey” som verkligen bidrog till succén. Just nu spekulerar analytiker kring att Switch kommer att sälja lika mycket som Wii under sin livstid – det vill säga 100 miljoner exemplar. Den här lanseringen var utan tvekan en av de mest framgångsrika i spelhistorien och kommer att bli ihågkommen flera generationer framöver.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB