Startsida / Inlägg

Tjejerna tar hem största prissumman på Dreamhack

av Effie Karabuda
dreamhackfemalelegends
Foto: Female Legends

Den största vinsten brukar oftast gå till killarna. Men inte på årets Dreamhack Summer. Female Legends skriver historia med sin turnering i ”Overwatch”.

Under LAN-festivalen Dreamhack Summer – som pågår 16-19 juni i Jönköping – samlas omkring 50 000 personer för att spela dygnet runt och kolla på e-sport. Den ideella föreningen Female Legends är på plats i Elmia för tredje året i rad. De fixar datorrader och turneringar bara för tjejer och icke-binära, i hopp om att skapa en mer tillåtande och jämlik miljö.

I år slår de på stora trumman. I Female Legends ”Overwatch”-turnering tävlar kvinnor och icke-binära om en summa på 21 000 kronor. Den mixade klassen – där i princip bara killar deltar – har en prispott på 16 000 kronor. Det betyder att tjejerna för första gången vinner mest pengar på Dreamhack.

– Det känns otroligt roligt! Vad jag vet har det inte hänt förut. Nu handlar det inte om jättestora summor, men tyvärr krävs det inte så mycket för att skriva kvinnlig e-sporthistoria. En hel del tjejer som brukar tävla har hört av sig och varit jätteglada och tacksamma för att vi lyckats med detta. Vi hoppas på att dubbla prispotten till DreamHack Winter!, säger Lillie Klefelt, en av grundarna till Female Legends.

Vanligtvis brukar männen ha ett rejält övertag och tjäna betydligt mer inom e-sporten.

– Ett återkommande problem när tjejer tävlar är att killarna spelar om fantasisummor och tjejerna om typ en muffins. Bara senast i WSEG låg prispotten i ”CS” för tjejer på 170 000 dollar till skillnad från herrturneringens 1 475 000 dollar. Många tjejer som spelar multiplayer känner sig inte välkomna eller önskade i spelvärlden. Bristen på priser sätter ju absolut ett ”värde” på deras prestation och närvaro.

Men att skrapa ihop ett belopp var inte det lättaste. Lillie och hennes kollegor jobbade hårt och jagade flera sponsorer som kunde tänka sig vara med och bidra. Efter årets Dreamhack-succé tänker de fortsätta storsatsa på e-sport.

Just nu arbetar Female Legends bland annat med ett projekt som fått miljonstöd från Arvsfonden.

– Något som har legat oss varmt om hjärtat är att ta reda på varför tjejer och killar spelar ungefär lika mycket fram till 10-11-årsåldern, och sedan försvinner den största delen av tjejerna. En del av dessa tjejer börjar sedan spela igen vid 22-25-årsåldern, men har då 10 år att ta igen. Det här är något vi vill forska mer om.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB