Startsida / Inlägg

Årets E3-mässa var ett riktigt bottennapp

av Effie Karabuda

Famous last words under E3 2018; ”Tack och lov kan 2019 bara bli bättre”. Ha ha ha. 

Vi hade inga bra förutsättningar för ett spektakulärt E3 i år. Det är verkligen otacksamt att närma sig slutet av en konsolgeneration – för då vågar inga utvecklare storsatsa. De håller igen och tänker att de ska tajma sina fetaste projekt med Xbox Project Scarlett och Playstations nästa konsol.

Att Sony inte ens befann sig på mässan säger nästan allt. Utan sin främsta konkurrent på plats hade jag hoppats på en riktig brakfest signerad Microsoft. Men den amerikanska speljätten låg på latsidan. Trots att det visades upp över 60 stycken spel var det inget som stack ut. Som tur var räddade Keanu Reeves det hela med sitt ”you’re breathtaking!” till publiken under ”Cyberpunk 2077”-presentationen.

Och just det, nya ”Microsoft Flight Simulator” är jag faktiskt hundra procent oironiskt taggad på.

Bethesdas presskonferens hade jag totalt förträngt – om det inte vore för Ikumi Nakamuras charmiga inhopp. PC Gaming Show hintade hela sändningen om ”Baldur’s Gate 3”, men det slutade bara med en titt på den redan släppta trailern. Ubisoft sket i alla rykten om ”Assassin’s Creed” med vikingatema och satsade på dansande pandor istället. Och Square Enix skröt med sitt ”Marvel’s Avengers” som inte ens innehåller de riktiga Avengers-skådisarna.

Men Nintendo lyckades vända skutan. I alla fall någorlunda. ”Luigi’s Mansion 3” och ”Animal Crossing: New Horizons” gjorde att jag kunde förlåta alla sjuhundraåttio trailers för olika japanska spel – vars namn föll i glömska i samma stund som de dök upp på skärmen. När sedan uppföljaren till ”Breath of the Wild” utannonserades blev det klart att Nintendo var den stora vinnaren.

Till skillnad från Xbox och Playstation är Nintendo inne väldigt tidigt i sin konsolgeneration. Switch har bara två år på nacken och företaget kan utveckla stortitlar utan några problem. De andra konsolgiganterna måste – eller måste och måste, det är ett aktivt val – spara det bästa till 2020 eller längre fram i tiden.

Den här gången tror jag ändå att jag har rätt när jag säger att 2020 bara kan bli bättre.

Här hittar du alla nyheter från E3 2019. 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB