Startsida / Inlägg

Transperson får huvudrollen – i ”Life is Strange”-skaparnas nya spel

av Effie Karabuda
Foto: Dontnod Entertainment

”Tell me why” är berättelsen om två tvillingar – varav en är trans. Dontnod Entertainment ger oss en första titt på sin nya satsning. 

Dontnod avslöjade sitt nya spel under kvällens livesända och påkostade Xbox-event, X019, i London. Skaparna bakom ”Life is Strange” utvecklar just nu ”Tell me why”. Ja jag vet, det är omöjligt att läsa titeln utan att börja sjunga på Backstreet Boys-dängan. Men det här är långt ifrån en pojkbandssaga.

Äventyret lutar mer åt thriller-hållet och följer ett tvillingpar. Spelaren får lära känna Tyler och Alyson Ronan, gräva i deras förflutna och försöka väcka gamla minnen till liv. Tanken är att man ska kunna forma vad de kommer ihåg för något och på så sätt påverka deras liv i nutid.

Det mest uppseendeväckande med spelet – för ja, det är tyvärr fortfarande ovanligt i gamingvärlden – är att Tyler beskrivs som en transman. För första gången är en transperson huvudkaraktären i ett spel med en större budget och utgivare.

”Vi är särskilt tacksamma för allt stöd från Microsoft, samt öppenheten och hjälpen vi fått med Tylers identitet och karaktär som transman”, förklarar regissören Florent Guillaume i ett pressmeddelande.

Förhoppningsvis kan Dontnod få till en fin porträttering och undvika att falla rakt ner i klyschträsket. Utvecklarna har trots allt sett till att samarbeta med organisationen GLAAD som jobbar för att öka representationen av hbtq-personer inom populärkulturen.

Tidigare har studion också lyckats rätt så bra med att beröra ämnen som rasism i ett Trump-vridet USA. Men de har även skrivit om tonårstjejer på ett lite tramsigt sätt, tycker jag. Vi får helt enkelt hålla tummarna för det nya projektet.

En sak är i alla fall säker; det är toppen att allt fler i branschen bryr sig om inkludering!

”Tell me Why” släpps till Xbox One och PC sommaren 2020.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB