Startsida / Inlägg

Effie listar årets bästa spel 2017

av Effie Karabuda
spel_2017

Comebacks, flippar och floppar – 2017 bjöd på många oförglömliga spel. Här är Effies tio personliga favoriter från året som har gått. 

OBS!! Kom ihåg att det här bara är mina högst subjektiva åsikter. Jag utgår inte från något betygssnitt på metacritic eller vilka spel som har hajpats mest inom media och bland fansen. Om ni inte håller med kan ni alltid berätta hur fel jag har i kommentarsfältet ;)

mark10. Mass Effect: Andromeda

Rate

Format: Playstation 4, Xbox One, PC

Ja, jag vet att animationerna är åt helvete. Ja, jag vet att det är många upprepande ”springa och hämta”-uppdrag. Ja, jag vet att vissa moment är onödigt tidskrävande. Men det spelar inte så stor roll. För i slutändan lade jag ändå ner min själ (och löjligt många timmar) i Biowares senaste sci-fi-rollspel. Jag hittade karaktärer som jag både lärde mig att hata och älska, engagerade mig i storyn och skräddarsydde mina färdigheter som aldrig förr. Efter att ha smält äventyret kan jag ändå känna att det var värt mitt fulla fokus och framförallt gav mig en stor emotionell belöning.

mark9. Call of Duty: WWII

Rate

Format: Playstation 4, Xbox One, PC

För någon som lusläst Antony Beevors ”Andra världskriget”-bok på 2008 sidor (jajamän jag har ett systemfel) känns nya ”CoD” mer lockande än någonsin tidigare. Visst är det tacksamt att porträttera konsekvenserna av Hitlers krig och de förödande striderna på Normandies stränder. Men det är ändå lätt att trampa rakt ner i klyschträsket. Tack och lov lyckas Activision ratta det hela med bravur och lyfter den lite trötta spelserien till en ny nivå med en nästintill filmisk upplevelse. Fartfyllda närstrider där kulorna viner förbi och enorma trupper trycker sig på. Snacka om rysningar.

mark

8. Dream Daddy: A Dad Dating Simulator

Format: PC, Mac

Homoerotisk dejting när den är som bäst. ”Dream Daddy” bjöd på årets absolut roligaste spelögonblick. Jag fick skapa min egen ”håll käften”-snygga tonårspappa som flörtade med alltifrån frånvarande fuckboy-typer till kristna helyllekillar. Men bakom den glättiga och humoristiska ytan gömmer sig också tunga ämnen om ensamhet, utanförskap och otillräcklighet. Kanske lärde jag mig till och med något om mig själv på kuppen.

Läs också… KRÖNIKA: Att dejta kåta pappor i ”Dream Daddy” är ett sant nöje

mark 7. The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Rate

Format: Nintendo Switch, Wii U

Även om min kollega Jesper (som recenserade spelet) var betydligt mer lyrisk än jag över nya open world-”Zelda”, kan jag ändå se tjusningen i det massiva actionäventyret. Att leta efter träpinnar och plocka på mig material i all oändlighet är inte riktigt vad jag brinner för här i livet. Men jag kan faktiskt uppskatta en liten loot-runda där jag stannar uppe på toppen av ett berg och glor på solnedgången. Dessutom kan jag aktivt välja att spela ”Breath of the Wild” som en mer linjär upptäcksfärd och skippa den långa ”att göra”-listan. Och på samma gång njuta av nyfikenheten och lekfullheten som ligger där och puttrar.

mark 6. Persona 5

Rate

Format: Playstation 4, Playstation 3

Det klassiska temat ”tonårs-dubbelliv med övernaturliga inslag” är genomgående i hela ”Persona 5” där jag både stöter på vanliga, hormonella tonåringar och helgalna vuxna iklädda kungakronor och pyttesmå kallingar. Tabubelagda ämnen blandas hejvilt med höhö-skämt och man är inte rädd för att spä på med absurditeter. Jag har aldrig gillat turordningsbaserade strider, men det japanska rollspelet kan hålla fighterna levande och varierande. Glöm inte heller jazzslingorna och menyerna som svischar förbi! Oj, oj! Ett spel med starkare personlighet är svårt att hitta.

mark 5. Horizon Zero Dawn

Rate

Format: Playstation 4

Ett matriarksamhälle där en hel stam bekämpar onda robotdinosaurier. Kan det bli bättre? Den Katniss-liknande hjältinnan Aloy tog mig med storm med sina högteknologiska vapen och sin otroliga viljestyrka. Grafiken i ”Horizon Zero Dawn” är paketerad i en riktig 4k-lyx som får vilken Planet Earth-dokumentär som helst att vilja ställa sig i skamvrån. Kombinationen av action och rollspel har aldrig känts mer klockren ihop med en story som både väcker frågor och engagemang. Det här vill ingen missa.

mark4. Forza Motorsport 7

Rate

Format: Xbox One, PC

32 bilar och 700 banor – när racingkungen ”Forza Motorsport” släpper sin sjunde del slår man på stora trumman. Jag borde inte bli tårögd av ett bilspel, men det är svårt att inte uppleva magin när jag glider fram på Tokyo Drift-banan och ser sömmarna på ratten, dropparna som rinner på vindrutan och backspegeln som vibrerar när jag gasar. Eller slås av känslan i handkontrollen när däcken rullar över från asfalt till kullersten. Dessutom är inte tävlingarna på dödligt allvar, utan uppmanar till en avslappnad inställning till själva körningen. Jag kan verkligen inte begära mer av en racingtitel.

mark3. Night in the Woods

Rate

Format: Playstation 4, Xbox One, PC, Mac

20-åriga katten Mae går igenom en identitetskris som är lätt att relatera till; att befinna sig i gränslandet mellan tonårs- och vuxenlivet. I något som liknar en interaktiv bok där man undersöker ett mysterium i sin gamla hemstad lyfts frågor om existentiell ångest och gemenskap. Replikerna är sylvassa och likaså karaktärerna. Hela manuset gör narr av vår samtid och ängsligheten som vi människor (eller i det här fallet djur) går runt och bär på, utan att det blir för pretentiöst. Fantastiskt charmig berättelse som levde kvar i mig flera månader efter att jag hade spelat klart.

mark2. Super Mario Odyssey

Rate

Format: Nintendo Switch

Det här är en framtida kultklassiker. Inget snack om saken. Nintendo har lyckats förnya Mario, vilket nästan borde vara en omöjlighet vid det här laget. Superhjälten tar sig genom lava, is och öken med sin hatt Cappy som går att kasta på föremål som Mario sedan kan förvandlas till. Mycket av finurligheten i designen påminner om upplägget i ”Super Mario 64” där varje bana har en egen identitet. Egentligen behöver jag inget annat spel till Switch-konsolen. Det går bara inte att bli trött på en jorden runt-resa av den här kalibern.

mark1. What Remains of Edith Finch

Rate

Format: Playstation 4, Xbox One, PC, Mac

Det här är inte bara årets bästa spel. Det är mitt livs bästa spel. 17-åriga Edith Finch nystar i sin familjs historia i ett övergivet hus där varje släkting har lämnat olika spår. I ena stunden känns berättelsen fullkomligt surrealistisk, för att sedan tvärvända och djupdyka rakt ner i verklighetens mörkaste avgrund. Varje människoöde beskrivs både med vördnad och humor. Men det är inte endast manuset som förtjänar ett helt hav av BAFTA-statyetter. Sättet man utnyttjar interaktiviteten på och väver in olika sinnesvärldar med hjälp av några knapptryck är helt otroligt. Det går knappt att beskriva med ord hur stort intryck två timmar långa ”What Remains of Edith Finch” gjorde på mig. Jag kan bara säga att det är ett mästerverk.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB